Smart City Starter Kit

MAANDAG 23 OKTOBER
14:00 – 16:00 uur
Toegang: Op uitnodiging
Meer informatie: ceesjan@venturespring.biz

LOCATIE:
Stadhuis
Stadhuisplein 1
Hal van 100
5611EM Eindhoven

Een netwerkbijeenkomst om samen een startpakket te maken waarmee ook andere steden kunnen beginnen om hun eigen Smart City ambities te realiseren. In dit startpakket zitten handvaten voor gemeentes om relevant beleid te formuleren op het gebied van veiligheid, en open data. Er zit ook een onderzoeksrapport in wat als achtergrond kan dienen bij de ontwikkelingen rondom Smart City en gedragsregels die behulpzaam kunnen zijn bij het op gang brengen van een samenwerking binnen een stad.

Waarom: Eindhoven is al een paar jaar aan het innoveren rondom Smart City. Met name in het Living Lab Stratumseind 2.0 is er veel gedaan om nieuwe technologie te ontwikkelen om uitgaan veiliger te maken. Er zijn geluidsmicrofoons die waarschuwingen sturen als kroegen het volume van hun muziek te hard hebben staan. Er zijn camera’s die in de gaten houden hoe druk het is op Stratumseind. Er zijn experimenten gedaan om te kijken hoe paniek eerder gedetecteerd kan worden, zodat agenten sneller ter plekke kunnen zijn.

De microfoons en camera’s die werden ontwikkeld door Eindhovense bedrijven, worden inmiddels internationaal al verkocht. Inmiddels werkt alles in de software waarin de Europese Unie Smart Cities gebouwd wil zien: Future-of-Internet-ware, FIWARE.

Met al haar partners samen gaat DITSS (Dutch Institute for Technology Safety & Security) nu een starter kit lanceren waarmee andere steden snel vaart kunnen maken. Enerzijds zijn dat diverse oplossingen voor vraagstukken waar het Living Lab Stratumseind 2.0 mee heeft geworsteld, zoals het omgaan met open data en gedragsregels voor een structurele samenwerking. Anderzijds is het wat technisch een ‘cookbook’ genoemd wordt: hoe doe je de diverse technologische ingrediënten zodanig bij elkaar dat er een werkende applicatie in FIWARE uit komt?

Wat beoogd wordt met het gezamenlijk lanceren van de Smart City Starter Kit, is het andere steden makkelijker te maken sneller aan hun Smart City te beginnen te bouwen en eerder komen tot een gemeenschappelijke afstemming van alles wat nog gebouwd moet worden.

Tijdens één of meer netwerkbijeenkomsten willen we uitzoeken wat de uiteindelijke versie van het Smart City Starter Kit zal zijn. Deze zal door één van de partners gepubliceerd worden in twee delen: een niet-technische deel over omgaan met data en gedragsregels en een technisch deel met het benodigde ‘cookbook’. Na publicatie wordt er door de partners naar gestreefd om de Starter Kit ook als een platform-as-a-service ter beschikking te stellen, d.w.z. dat steden d.m.v. één telefoontje naar bijv. ATOS een draaiende versie van de Starter Kit voor hun eigen stad kunnen krijgen.

ORGANISATOR

MOGELIJK GEMAAKT DOOR

PARTNERS

Gemeente Eindhoven
ATOS
Park Strijpbeheer
Fontys
TU/e
NXP Semiconductors
OSCity
O. Khan Consulting
Venturespring