Dunne film expo

GEHELE WEEK
Toegang: Gratis

LOCATIE:
Stadhuis
Stadhuisplein
5611EM Eindhoven

SolaRoad
Zou het niet mooi zijn als onze wegen als zonnepanelen werken? En we onze voertuigen kunnen aandrijven met de zonnestroom die dit oplevert? Deze vragen vormden in 2009 het begin van een toekomstbeeld: het grootschalig opwekken van duurzame energie met het zonlicht dat dagelijks op 450 km2 wegdek valt. In 2009 stond TNO op de innovatie-estafette met een open uitnodiging: ‘Droom mee en doe mee’.

De provincie Noord-Holland, wegenbouwer Strukton Civiel West en technisch dienstverlener Dynniq pakten de uitnodiging op en vormen nu samen met TNO het kernconsortium dat SolaRoad ontwikkelt: het eerste wegdek dat zonlicht opvangt en omzet naar elektriciteit.

Het ultieme doel is de verwezenlijking van de droom dat grote delen van het wegoppervlak in Nederland fungeren als groot zonnepaneel. De opgewekte elektriciteit kan gebruikt worden voor wegverlichting, verkeersinstallaties, huishoudens en elektrisch rijden.

Solliance is verbonden aan het SolaRoad consortium middels TNO en ontwikkelt en test flexible solar film voor toekomstige applicaties in SolaRoad bestrating en fietspaden

Lightweight Roofs
In de komende jaren zullen veel golfplaten daken worden gerenoveerd en vervangen omdat ze asbest bevatten. Wat als we konden deze oude golfplaten daken kunnen vervangen door energieproducerende dakelementen? Met lichte en flexibele dunne-film zonnepanelen, gelamineerd op een golfdak, kan dit worden gedaan zonder de bestaande bouw aan te passen en te versterken. Als al deze daken energie zullen produceren, zal het veel extra productiecapaciteit creëren. Solliance onderzoekt technieken om deze dunne-film zonnefolie in daken en bouwelementen te verwerken. Op deze manier kunnen grote gebieden in de gebouwde omgeving in staat zijn om elektrische energie te produceren.

Foto’s: www.solaroad.nl

PARTNERS